Kosi, kde jste?

13.1.2019
Citace:
http://www.avcr.cz/.content/galerie-souboru/tiskove-zpravy/2019/Za-hromadne-uhyny-kosu-je-zodpovedny-virus-Usutu.docx
Zdroj
Sameček kosa černého, SonNy cZ at Czech Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons.

Nemyslíte, že kosů ubývá? Genetická analýza potvrdila, že na vině je virus Usutu z čeledi Flaviviridae objevený v Jižní Africe v roce 1959. Nakazit může i lidi, u kterých infekce většinou probíhá bez příznaků nebo jako velmi lehké onemocnění. Zajímavé je, že Českou republikou prochází rozhraní mezi různými kmeny viru. „Zatímco kmeny viru detekované v Praze jsou příbuzné virům zachyceným v Německu, Belgii a Francii, v Brně byly prokázány kmeny geneticky podobné vzorkům z Rakouska a Maďarska,“ upřesňuje Václav Hönig, virolog z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Úplní vymření kosů ani místně nehrozí. „Ačkoliv je virus schopen nakazit relativně široké spektrum ptačích druhů, kosi a sovy jsou k této infekci obecně velmi citliví a infekce u nich často končí smrtí. Pokud však jedinec nákaze nepodlehne, získá imunitu, která ho před opakovanou infekcí chrání,“ vysvětluje Lada Hofmannová z Veterinární a farmaceutické univerzity.

Plný text společné tiskové zprávy Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ze dne 7.ledna 2019 najdeme zde.

 
Odeslat komentář k článku "Kosi, kde jste? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kosi, kde jste? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace